Играј на цел екран – Fullscreen Mode

За излез од цен екран притисни “Esc”

Рулет е веројатно најатрактивната казино игра и првото нешто на кое ќе ви текне кога ќе помислите на казино. Рулет е игра во која играчите се обложуваат на која нумерирана преграда на ротирачкото тркало ќе застане мала топка (вртена во спротивна насока).

Облозите се ставаат на маса означена како кореспонденција со преградите на тркалото. Рулетот е банкарска игра и сите облози се ставаат против банката – односно куќата или сопственикот на играта.

Иако ногумина сметаат дека рулетот е американска игра, тој е изум на францускиот математичар од 17 век, Блез Паскал. Рулетот за прв пат е изведен во Франција на почетокот на 18 век од постарите игри hoca и portique, а за прв пат се споменува под неговото сегашно име во 1716 година во Бордо. По неколку модификации, рулетот го постигнува својот сегашен распоред и структура на тркалата околу 1790 година, по што брзо се здобива со статус на водечка игра во казината и коцкарниците во Европа. Во текот на годините од 1836 до 1933 година, рулетот беше забранет во Франција. Токму во тој период рулетот цвета во САД, па сега од неколкуте варијанти најатрактивна и најиграна варијанта е американскиот рулет.

Масата за рулет е составена од два дела, самото тркало и распоредот за обложување, попознат како распоред на рулет. Постојат два стила на маси за рулет. Едниот има единечен распоред за обложување со тркалото на едниот крај, а другиот има два распореди со тркалото во центарот. Тркалото се врти хоризонтално.

Заглавието на дизајнот на распоредот, кој е отпечатен на зелена боја, е простор што ја содржи фигурата 0 (европски стил) или фигурите 0 и 00 (американски стил, иако такви тркала се користеле и во Европа во текот на 18 и 19 век). Главниот дел од дизајнот е составен од 36 последователно нумерирани правоаголни простори, наизменично обоени црвено и црно и распоредени во три колони од по 12 празни места, почнувајќи со 1 на врвот и завршувајќи со 36 на дното. Директно под броевите има три празни места (на некои распореди тие се означени со „2 до 1“ и се наоѓаат на страната на играчите од табелата). На двете страни од овие или долж едната страна на колоните има правоаголни простори означени како „1-ви 12“, „2-ри 12“ и „3-ти 12“ на распоред во американски стил. На распоредот во европски стил, овие термини се „12p“ „12m“ и „12d“. Уште шест празни места се означени како „црвено“, „црно“, „парен“, „непарно“, „1–18“ и „19–36 “.

Тркалото на рулетот се состои од цврст дрвен диск малку конвексен во форма. Околу неговиот раб се наоѓаат метални прегради познати како сепаратори или лостови, а преградите или џебовите меѓу нив се нарекуваат кануа од крупиите од рулет. Триесет и шест од овие прегради, обоени наизменично црвено и црно, се нумерирани без последователно од 1 до 36. На тркалата во европски стил, односно кај европскиот рулет, 37-та преграда, обоена во зелена боја, го носи знакот 0, а на американските тркала односно американскиот рулет две зелени прегради на спротивните страни на тркалото ги носат знаците 0 и 00.

Стандардната маса за рулет вклучува до 10 групи на проверки на тркалата (обично наречени чипови). Секој сет е различно обоен; секој традиционално се состои од 300 чипови; и има по еден сет за секој играч. Чиповите обично имаат една основна вредност, иако некои казина продаваат и чипови со помала вредност. Бојата на чиповите го означува играчот, а не вредноста на чиповите. Ако играчот сака да купи чипови со малку поголема вредност, крупието става маркер што ја покажува таа вредност на врвот на купот чипови на табелата со бојата што одговара на купените чипови.


Постојат начини да играте рулет мудро и да ги минимизирате вашите загуби, но мора да ви биде јасно дека играта е структурирана да и даде предност на куќата. Имајќи го тоа на ум, бидете внимателни во врска со стратегиите бидејќи тие не даваат гаранции. Запомнете дека треба да се коцкате одговорно и пред се забавувајте се испробувајќи ја вашата среќа на тркалото!

  • Вежбајте да играте на бесплатна маса пред да ставите вистински облог. Тоа секогаш е најдобриот совет. Погледнете дали казиното во кое ќе влезете има бесплатна маса доколку влегувате во традиционалните казина. Кај онлајн казината најчесто има бесплатна маса или подобро кажано играње со виртујелни пари. Ова е многу важно за да ја почувствувате играта. Ќе ве запознае со различните облози вклучени во рулет. Можете да направите неколку видови облози, да испробате неколку варијанти и д авидите како ќе ви оди. Па доволно би било дури и тоа да видите дали имате среќа тој ден или не.
  • Држете се до вашата цел на профит и ограничувањето на загубата. Кога станува збор за рулет па дури и која било друга игра на коцкање, треба да се обложите само на износ што знаете дека можете да си го дозволите да го изгубите. Тоа е основно правило во коцкањето и правило кое тртеба да се почитува засекогаш. Откако ќе одлучите колку пари сте спремни да изгубите, држете се до таа сума и немојте повеќе да бидете во искушение да се обложувате. Работите можат брзо да излезат од контрола.
  • Дополнително, немојте да бидете премногу амбициозни кога станува збор за профитирање од масата за рулет. Поставете цел за низок профит, како што е 5% од вкупните облози.
  • За да избегнете искушенија, ограничете ја количината на алкохол што ја консумирате, напишете ги вашите максимални прифатливи загуби на парче хартија за да бидете поодговорни или замолете го пријателот да ве следи.
  • Намалете ги вашите облози со текот на времето за да го заштитите вашиот профит. Ако започнете да обложувате на 100 долари и завршите со 150 долари, повлечете ја добивката (50 долари) наместо да ја додадете на следниот облог. Продолжете да играте со истите 100 долари за да ја ограничите максималната загуба на 50 долари. Колку повеќе добивате и ги повлекувате парите, толку е поголема веројатноста дека нема да бидете во минус.
  • Запомнете дека куќата секогаш има предност. Бидејќи максималната исплата е 35:1 наместо 37:1 или 38:1, куќата секогаш има предност. Дополнително, потсетете се дека има поле 0 во европското казино и дополнително поле 00 во американското казино. Ова значи дека, дури и ако изберете „безбеден“ облог црвено/црн или висок/низок, сепак имате помалку од 50% шанси за победа, бидејќи 0 и 00 се зелени (не црвени или црни). Да претпоставиме дека сте се обложиле 1$ на ист број на европско тркало 37 пати. Ако шансите се остварат, ќе изгубите 36 пати и ќе стигнете на тој број еднаш. На крајот ќе изгубите 36 долари, но ќе заработите само 35 долари во добивки, така што вашата нето добивка е -1. Ова ви дава раб на куќата од -2,7% (-1 ÷ 37 = -0,027) .Слично на тоа, бидејќи има 36 броеви и поле 0 на европско тркало, имате 51,35% шанси да изгубите ако се обложите на црно. Да речеме дека сте се обложиле 1$ на црно за 37 вртења; ако шансите се остварат, ќе освоите 18 долари и ќе изгубите 19 долари. Повторно, имате коефициент на добивка од -1 до 37, или -2,7%.

Во секој случај едно нешто е јасно: доколку сакате добивка, морате да имате стратегија бидејќи не можете да очекувате само среќата да ја заврши работата – тоа е ретко.

Рулет правила
Рулет правила

Без оглед на тоа дали играте лично или на Интернет, ќе видите дека на таблата и тркалото се напишани броеви од 1 до 36 и една нула. Како што рековме погоре, американските казина често имаат различна верзија на рулет, а нивното тркало и табела ќе содржат место за зелената двојна нула.

Бројките се наизменично во боја помеѓу црвена и црна, освен единечна нула и двојна нула. Нулата често ќе биде зелена. Кога ставате облози на таблата за рулет, можете да изберете помеѓу широк спектар на облози, вклучувајќи обложување на парни, непарни, црвена, црна, ниска (1-18), висока (9-36), и прва, втора или трета линија. Во зависност од вашиот облог, ќе имате различни шанси за победа, а секој облог се исплаќа поинаку.

Кога играте на Интернет, играта ќе се игра автоматски откако ќе го поставите облогот. Тоа значи дека можете да одите побавно или побрзо ако сакате. Меѓутоа, ако играте во живо во верзија на играта, ќе имате само 15 – 30 секунди за да ги донесете вашите одлуки за обложување. Дилерот, исто така наречен крупиер, ќе ја фрли рулет топката во спротивна насока на ротирачкото тркало на рулетот. Иако веројатно нема да го забележите ова кога играте рулет на Интернет, вреди да се напомене.

На вистинска рулет маса во Лас Вегас, или во живо верзија на рулет во онлајн казина, дилерот ќе Ве повика кога веќе не сте во можност да ставите повеќе облози. Откако топката на рулет ќе започне да се тркала, не можете да го промените вашиот облог. Кога топката ќе престане да се врти во тркалото, таа ќе слета на одреден број и боја. Ако ја погодите правилната боја, број или друг облог правилно, вложените средства ќе ви бидат доделени врз основа на вашите коефициенти за обложување. Ако изберете неправилно, го губите тој облог. Вие не сте ограничени на обложување само на една работа, се додека сте во рамките на минималниот и максимумот на таблата, можете да поставите колку сакате облози по желба.

Рулетот е една од најпопуларните игри за нови обложувалници во казиното поради фактот дека е прилично едноставна за учење и добро се исплаќа, исто како и Бакарат. Ќе разговараме пошироко за шансите за обложување, но доколку сакате да се обложите само на црно или црвено, ќе имате приближно 50/50 шанси да го вратите облогот. Како и да е, треба да запомните дека единечната нула и двојната нула се зелени, што и дава на куќата мала предност.