Кога станува збор за најчестите казино игри, лесно е да се заборави дека верзијата што се игра во вашата земја или околина, не е единствената. Најчесто сите се определуваме кон еден вид на верзија, но понекогаш треба да истражиме малку повеќе за да откриеме што би било најдобро за нас. Има повеќе видови рулет, а во продолжение да погледнеме кои се тие.

Всушност, главните казино игри меѓу кои и рулетот, имаат неколку варијации кои се користат во казината без разлика дали во традиционално или подобро кажано физичко или пак онлајн казино и тоа низ целиот свет. Овие „други“ верзии честопати им даваат на играчите подобри шанси од онаа најпозната верзија – Американски рулет.

Во денешно време, речиси секоја верзија на секоја игра е достапна некаде на интернет. Затоа во продолжение ќе ви ги презентирам сите верзии на рулет и ќе ви објаснам зошто некои се подобри од другите.

1 – Американски рулет

Знаете, запознаени сте со правилата и ја прифативте американската верзија на рулет како стандард. Искрено, тоа не е лоша опција. Во однос на сите игри достапни во повеќето казина, редовниот рулет е меѓу најдобрите опции во однос на шансите. Меѓутоа, кога ќе ги земете предвид онлајн опциите, тоа не изгледа толку привлечно.

Само затоа што е добра опција не значи дека е најдобрата достапна опција. Прво, ќе навлезам во спецификите на оваа конкретна верзија на рулет.

Верзијата со која Американците најмногу се запознаени се игра уште некаде од крајот на 18 век. Од тогаш, таа претрпе неколку различни трансформации пред на крајот да ја прифаќаме за и дефинитивно да биде основата на рулетот или подобро кажано „нашата“ верзија на играта.

Главната карактеристика на американскиот рулет е присуството на броевите 0 и 00. Дополнително, редоследот на броевите од 1 до 36 што се наоѓаат помеѓу двата видови на бројот ), односно меѓу 0 и 00 и е различен од другите форми на рулет што се гледаат низ целиот свет. Распоредот на масата сепак е ист.

Иако е добра опција за играње и дава можност да се заработат пари, шансите не се толку поволни како во другите форми на рулетот. Куќната предност на облозите со еден број во американскиот рулет е околу 5,3%.

Заклучокот е дека иако американскиот рулет нема апсолутно најдобри шанси за добивка, сигурно можете да најдете полоши игри за играње.

2 – Европски рулет

Европскиот рулет не се разликува многу од американскиот рулет, но има една голема разлика. Причината поради која европската верзија на играта е попопуларна меѓу играчите се должи на тоа што куќната предност е половина од она што е кај американскиот колега.

За разлика од американскиот рулет кој има вкупно 38 полиња, вклучително и две нули, европскиот рулет има 37 и само една нула.

Во споредба со 5,3% куќна предност во американскиот рулет, 2,6% во европскиот рулет несомнено изгледа попривлечно. Зошто Американскиот рулет заврши со дополнителна нула, а со тоа и удвоен раб на куќата? За жал, тоа е прашање на кое не можев да најдам соодветен одговор, а во исто време тоа веќе станува историско прашање.

Видови рулет
Видови рулет

3 – Рулет со двојна топка

За прв пат се појавува во Вегас, рулетот со двојна топка ја презема акцијата во неколку чекори, фрлајќи уште едно мало бело топче на тркалото.

Играта всушност започна како експеримент на неколку казина (само неколку некогаш ја понудиле). Идејата беше дека обезбедува малку повеќе возбуда од стандардната верзија на играта и ќе ги привлече новите играчи да ја пробаат.

Обично играта се играше на европско тло, што значи дека нискиот раб што се гледа во европскиот рулет се применува и на рулетот со двојна топка.

Ако оваа верзија на играта ви звучи привлечна, веројатно е најдобро да не одите во казина во потрага по неа. Наместо тоа, прелистајте некои популарни онлајн казина, кои имаат многу поголема веројатност да вклучат тулет со двојна топка во своите понуди за игри.

4 – Рулет со повеќе тркала

Ако мислевте дека рулетот со двојна топка звучи возбудливо, почекајте да слушнете за рулет со повеќе тркала.

Наместо да се обложувате само на една комбинација на топка и тркало, добивате осум тркала за обложување одеднаш. Е сега, една важна работа што треба да се забележи е дека го ставате истиот облог на сите активни тркала, така што не правите осум облози во секој круг, што би станало прилично и интензивно по неколку вртења.

Ако се прашувате како функционираат исплатите за добивки, веројатно е поедноставно отколку што мислите. На пример, ако се обложите на црно, а четири од осумте тркала паднат на црно, ќе ги добиете добивките од сите четири тркала одеднаш.

Еден интересен аспект на оваа игра е тоа што можете да изберете кои тркала да ги активирате. Тоа значи дека не треба да ги ставате сите осум тркала во движење истовремено.

Треба да се напомене дека веројатно нема да ја најдете оваа игра во традиционално казино. Но затоа постојат многу онлајн верзии каде што го има овој рулет.