Рулет е веројатно најатрактивната казино игра и првото нешто на кое ќе ви текне кога ќе помислите на казино. Рулет е игра во која играчите се обложуваат на која нумерирана преграда на ротирачкото тркало ќе застане мала топка (вртена во спротивна насока).

Облозите се ставаат на маса означена како кореспонденција со преградите на тркалото. Рулетот е банкарска игра и сите облози се ставаат против банката – односно куќата или сопственикот на играта.

Иако ногумина сметаат дека рулетот е американска игра, тој е изум на францускиот математичар од 17 век, Блез Паскал. Рулетот за прв пат е изведен во Франција на почетокот на 18 век од постарите игри hoca и portique, а за прв пат се споменува под неговото сегашно име во 1716 година во Бордо. По неколку модификации, рулетот го постигнува својот сегашен распоред и структура на тркалата околу 1790 година, по што брзо се здобива со статус на водечка игра во казината и коцкарниците во Европа. Во текот на годините од 1836 до 1933 година, рулетот беше забранет во Франција. Токму во тој период рулетот цвета во САД, па сега од неколкуте варијанти најатрактивна и најиграна варијанта е американскиот рулет.

Масата за рулет е составена од два дела, самото тркало и распоредот за обложување, попознат како распоред на рулет. Постојат два стила на маси за рулет. Едниот има единечен распоред за обложување со тркалото на едниот крај, а другиот има два распореди со тркалото во центарот. Тркалото се врти хоризонтално.

Заглавието на дизајнот на распоредот, кој е отпечатен на зелена боја, е простор што ја содржи фигурата 0 (европски стил) или фигурите 0 и 00 (американски стил, иако такви тркала се користеле и во Европа во текот на 18 и 19 век). Главниот дел од дизајнот е составен од 36 последователно нумерирани правоаголни простори, наизменично обоени црвено и црно и распоредени во три колони од по 12 празни места, почнувајќи со 1 на врвот и завршувајќи со 36 на дното. Директно под броевите има три празни места (на некои распореди тие се означени со „2 до 1“ и се наоѓаат на страната на играчите од табелата). На двете страни од овие или долж едната страна на колоните има правоаголни простори означени како „1-ви 12“, „2-ри 12“ и „3-ти 12“ на распоред во американски стил. На распоредот во европски стил, овие термини се „12p“ „12m“ и „12d“. Уште шест празни места се означени како „црвено“, „црно“, „парен“, „непарно“, „1–18“ и „19–36 “.

Тркалото на рулетот се состои од цврст дрвен диск малку конвексен во форма. Околу неговиот раб се наоѓаат метални прегради познати како сепаратори или лостови, а преградите или џебовите меѓу нив се нарекуваат кануа од крупиите од рулет. Триесет и шест од овие прегради, обоени наизменично црвено и црно, се нумерирани без последователно од 1 до 36. На тркалата во европски стил, 37-та преграда, обоена во зелена боја, го носи знакот 0, а на американските тркала две зелени прегради на спротивните страни на тркалото ги носат знаците 0 и 00.

Стандардната маса за рулет вклучува до 10 групи на проверки на тркалата (обично наречени чипови). Секој сет е различно обоен; секој традиционално се состои од 300 чипови; и има по еден сет за секој играч. Чиповите обично имаат една основна вредност, иако некои казина продаваат и чипови со помала вредност. Бојата на чиповите го означува играчот, а не вредноста на чиповите. Ако играчот сака да купи чипови со малку поголема вредност, крупието става маркер што ја покажува таа вредност на врвот на купот чипови на табелата со бојата што одговара на купените чипови.